Kjente Koreografer

Koreografen er som bekjent den svært sentral person i tilblivelsen av en danseforestilling. Det finnes mange gode koreografer, både her i landet og internasjonalt. Vi ser på noen av de som er mest aktuelle akkurat nå.

I Norge

Ved Operaen i Oslo er Richard Lessey en fremstående medvirker. Han har en spennende bakgrunn med dans i kompanier i Trinidad og i England. Akkurat nå har han en stilling ved Operaen hvor han underviser 10. trinn i moderne dans og ser de kommende dansene i landet vokse frem.

En koreograf som virkelig har satt sitt merke på utformingen av norsk dans er veteranen Lise Nordal. Hun har jobbet over 40 år med scenekunst over verden og er en dignitær å regne med. Til tross for en i dansesammenhenger høy alder er hun fortsatt aktiv som koreograf, noe som ikke mange i hennes generasjon fortsatt gjør.

Internasjonalt

Lise Nordal har i sin gjerning vært en stor inspirasjonskilde til dansere verden over. Blant annet Trisha Brown og Merce Cunningham i New York i slutten av 1970-tallet, men også for dansere som er aktive i dag.

Det er ikke mulig å nevne internasjonale, kjente koreografer og dansere uten å ha med Mikhail Baryshnikov.  Født i Riga som da var i Sovjetunionen og så hoppet av på turné til Canada, og etter det en fantastisk karriere som danser og koreograf.

Agnes de Mille var som de fleste kjente koreografer danser i begynnelsen. Hun var aktiv tidlig på 1900-tallet, og begynte i 1940-tallet med koreografi. Hun var født inn i en teaterfamilie og hadde scenelivet med seg i oppdragelsen. Hun prøvde seg på film også etter hvert, men suksessen der var ikke like stor som tidligere.

USA har fått frem mange kjente koreografer, og en som er aktiv i dag er Twyla Tharp. Hun lager en spennende miks av ballet og moderne musikk, noe for den som ønsker å se noe som er litt annerledes.